Naturens frukter

 

Sommeren er over, og det er tid for å høste av naturens frukter!

Hva smaker vel bedre enn hjemmelaget syltetøy eller selvplukkkede bær i smoothien eller andre søte retter. I år er det rikt med bær ute i naturen, aldri før har jeg sett så mye blåbær i skogen. Det er ikke for sent å plukke, så det er bare å komme seg ut for de som har mulighet!

Selv har jeg alltid vært glad i å plukke bær. Det har jeg lært av min kjære mor som alltid tok oss med på bærturer. Vi plukket det meste som kunne plukkes av bær og frukter, og hun laget syltetøy og saft for hele vinteren.

Det er som en meditasjon å gå slik å plukke disse vidunderlige gavene fra naturen, ja særlig om man også går barbeint der det er mulig. Og skogen blir så glad, så glad for at noen vil komme og plukke! Mange dyr liker også blåbærene, både bær og blader, men det er nok til alle som ønsker å høste og ta imot disse gavene.  Dette er lokal supermat, helt gratis!

 

Plukker blåbær

Blåbær

 

Bringebærene er på hell, men aldri før har det vært så store mengder og så flotte, fine bær som i år!

 

Søte bringebær

 

Vår vakre og frodige natur her i Norge har virkelig mye å by på av spiselige frukter. Tidligere i sommer kunne man spise de små, søte markjordbærene, mmm….

 

Markjordbær

 

Og i juli varslet mange moltekart om et godt molteår…

 

Moltekart i juli

 

Akkurat nå er bjørnebærene modne, så søte og gode…

 

Modne bjørnebær

 

Og skogen er full av kantareller og annen spiselig sopp, om man bare er heldig og finner dem…

 

Kantareller

 

Og for ikke å snakke om krekling, tranebær (her under blomstring i juli) og knallrøde tyttebær. Det er slik en fantastisk rikdom, og kanskje har jeg glemt noen også…

 

Krekling

Tranebærblomster

Nyplukket tyttebær

 

Jo, nyper fra de vakreste villroser… og rognebær som man kan lage deilig gele av, eller andre ting…

 

Nyper

Rogn

 

I tillegg er det også så mye annet viltvoksende man kan høste fra naturen og spise eller dra nytte av på annen måte, som ulike blader og urter, røtter, nøtter, blomster, frø, og sikkert mye, mye mer enn det jeg kjenner til! Og alt dette her oppe i det kjølige nord på vår klode.

Tenk om vi alle kunne tilegne oss kunnskapen om naturens skatter, hente den fram fra glemselen, slik at vi alle igjen kan dra nytte av naturens spiskammers, medisin og pleieprodukter for hud og hår, som en naturlig og selvsagt del av tilværelsen på denne jord. Leve i ett med naturen, på lag med naturen, stelle godt med den og høste av dens vidunderlige frukter. Og dermed stelle godt med oss selv, på lag med oss selv, og høste av våre egne frukter…

 

Nypebusk

Del:


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *